Navigatie
Glasvezel eigenschappen en toepassingen

Snelheden glasvezel

De snelheden van glasvezel internet voldoen zelfs aan de behoeften van de zware internet gebruikers, aangezien de snelheid wel op kan lopen tot 500 Mb/s. De snelheid die u krijgt ligt aan de aanbieder en het soort abonnement dat u afneemt, de snelheden kunnen namelijk per abonnement verschillen. Een ander voordeel van glasvezelinternet is dat het uploaden en downloaden allebei even snel gaat, heen en terug met dezelfde snelheid dus. Dit wordt een symmetrische verbinding genoemd. Een symmetrische verbinding is erg prettig voor tal van toepassingen. Denk hierbij aan videoconferenties, het versturen en ontvangen van foto en videomateriaal of het aansturen van complexe software op afstand. Bij de meeste aanbieders krijgt u een draadloze router in bruikleen, maar het kan ook zo zijn dat u zelf een router moet aanschaffen welke op de glasvezelmodem kan worden aangesloten. Voor meer informatie over glasvezel internet, maar ook over de verdere toepassingen van glasvezel (zoals televisie en bellen via glasvezel) kunt u kijken op de informatieve website van de Consumentenbond.

Glasvezelkabel zonder storingen

Een ander voordeel van glasvezel is dat glasvezel niet vatbaar is voor storingen van buitenaf. Uw internet verbinding kan dus niet gehinderd worden door bijvoorbeeld electromagnetische storingen. Dit is ook bevestigd door een onderzoek van de Consumentenbond, waaruit blijkt dat de glasvezelproviders die onderzocht zijn goed scoorden onder de abonnees. Ook zijn de glasvezelkabels bijzonder sterk. Er kan dus gerust aan getrokken worden zonder dat dit problemen oplevert. Wel is het noodzakelijk om de glasvezelkabel zonder korte bochten aan te leggen. Dit kan mogelijk de kabel beschadigen waardoor de verbindingssnelheid wordt beperkt. Glasvezelkabels zijn onbrandbaar. Ze geleiden geen warmte. Deze eigenschappen in combinatie met de gigantisch hoog haalbare snelheden, maakt van de glasvezelkabel een bijzonder prettige en veilige kabelverbinding welke uw internetgebruik storingsvrij houden.

Glasvezel nadelen

Het enige nadeel is dat u gebruik dient te maken van optische randapparatuur. Dit betekent dat uw modem vervangen waarschijnlijk dient te worden door een glasvezelmodem. Al wordt er vaak een glasvezelmodem bij een abonnement erbij geleverd, zoals hierboven al besproken was. Ook is een glasvezelaansluiting in Nederland nog niet vanzelfsprekend, omdat nog niet in elke gemeente glasvezelnetwerken zijn aangelegd. Dit kunt u eenvoudig controleren op de websites van een van de aanbieders opgenomen in deze website. Voordat u dus beslist om over te stappen, is het raadzaam om eerst te controleren wat de opties in uw buurt zijn.

Meer artikelen over Soorten internet
Overstappen? Vergelijk de aanbieders direct! Start vergelijken
Lees meer over