Uitbreiding netwerk
Het was echter wel noodzakelijk om de hoeveelheid glasvezelaansluitingen flink uit te breiden, zodat er op alle adressen gebruik gemaakt kon worden van snel internet. Dit heeft geleid tot een explosieve groei van aansluitingen in Nederland. Vanwege de verbinding tot aan het huis, wordt een glasvezelaansluiting ook wel Fiber to the Home genoemd. Ook al maken andere manieren van internetverbinding methodes al vaak deels gebruik van een glasvezelverbinding, het verschil met een complete glasvezelverbinding is dat het laatste deel tot aan de werkelijke woning bij een glasvezelverbinding ook daadwerkelijk een glasvezelverbinding is. Op de Fiber to the Home (FTTH) benaming zijn een aantal variaties ontstaan, welke allemaal een eigen betekenis hebben:
- Fiber to the node (FTTN): glasvezel tussen grote centrales
- Fiber to the curb (FTTC): dit betekent dat de glasvezel naar het wijkverdeler kastje in de straat gaat
- Fiber to the building (FTTB): glasvezel naar een gebouw
- Fiber to the office (FTTO): glasvezel dat direct tot een bedrijfspand gaat
Glasvezelaansluitingen in Europa
Europa breidt op grote schaal uit met glasvezelaansluitingen. Afgelopen jaar zijn er ongeveer 1,1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen bijgekomen. Ondanks dat Nederland een van de eerste en weinige landen in Europa is waar de glasvezelverbindingen daadwerkelijk tot aan huis worden gelegd, ging de groei in glasvezelaansluitingen in Nederland ging echter iets minder hard het afgelopen jaar. In 2013 was er een stijging van ongeveer 27 procent. Dit wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden meer zijn voor nieuwe aansluitingen, want er zijn nog voldoende gemeenten in Nederland die hun wijken nog niet hebben voorzien in glasvezel. Daarnaast heeft maar ongeveer een derde van alle huishoudens die aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk daadwerkelijk een glasvezelabonnement afgesloten bij een van de aanbieders. Van alle provincies in Nederland was Flevoland de eerste provincie in Nederland waar de meerderheid van de bewoners en huishoudens een glasvezelverbinding tot aan huis heeft (FTTH).
Bent u nog aan het twijfelen of u gebruik wilt maken van het glasvezelnetwerk? Bekijk dan eens de resultaten van een enquête dat de tevredenheid over glasvezelinternet meet onder de gebruikers van het netwerk op de website van de Consumentenbond! Zo kunt u eerst ontdekken hoe de huidige glasvezelgebruikers erover denken, en wie weet helpt dit u bij het maken van een beslissing!
Aanleggen van glasvezelaansluitingen
Omdat bestaande bekabeling vervangen dient te worden, is het aanleggen van glasvezel een erg kostbaar proces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het openbreken van trottoirs en andere grondbedekkingen om de kabel te leggen. Vervolgens dient de kabel te worden geïnstalleerd in zowel in de aansluitboxen buurt als bij uw thuis. Deze werkzaamheden kosten dus veel geld en tijd. Wanneer u overweegt om overstappen naar een glasvezelaanbieder, is het dan ook raadzaam om eerst goed te controleren of glasvezel überhaupt wel beschikbaar is op uw adres, dit kunt u bijvoorbeeld navragen bij uw gemeente of opzoeken op het internet. Wilt u meer informatie over de verschillende aanbieders en een vergelijking hiervan, kunt u natuurlijk gebruik maken van de informatie over glasvezelaanbieders op deze website.
Meer artikelen over Soorten internet